Therese Krupa
Annons
Annonsamarbete med Synsam

Känsliga barnögon och den genetiska nitlotten

Hör upp! Kan jag få göra en ovetenskaplig marknadsundersökning?

Hur många har barn som spenderar tid framför skärmar?

Alla räcker upp handen……NU. Okej, 100% tack, det är noterat.

Tillsammans med kaffe toppar ju skärmar i alla dess former listan över föräldrars livlinor så inga konstigheter där, nej. Nu hade jag väl inte direkt dåligt samvete för det innan heller, men efter att ha plöjt Mad Men ett decennium efter resten av världen, känner jag mig som en ganska kompetent förälder som i iallafall inte röker i mina barns sovrum och förvisar dem till ett liv framför tv-apparaten.

Skärmanvändandet varierar lite i barnaskaran här hemma. Vi har en avkomma som utan problem skulle spendera återstoden av sin barndom framför ipaden, medan en annan nöjer sig med stund hästhoppning på Youtube. En tredje kan med fördel kolla en miljon avsnitt av Greta Gris men kan lika gärna spela fotboll inomhus eller välta en krukväxt om tillfället bjuds.

Jag har såklart som resten av världen tänkt tusen och ett varv på någon typ av välbefinnande kopplat till skärmanvändande. Men, jag har inte funderat på konkret ögonhälsa kopplat till skärmar? Och då kan man ju undra hur mycket man grunnar på just ögonhälsa överlag och det är nog inte mycket om man inte dras med ett synfel eller två.

Så, nu måste jag tyvärr regna lite på era skärmparader och SKULDBELÄGGA ER för att ni helt har försummat era barns ögon. Kanske pga ni inte älskar era barn på riktigt? Precis som jag själv då innan jag blev varse detta genom Synsam. Och nu ser jag det som min medmänskliga plikt att upplysa er om följande:

Barns (och vuxnas) ögon blir trötta och man kan få huvudvärk och i förlängningen skador på näthinnan om man exponeras för mycket av det blåa ljus som t.ex. datorer och surfplattor avger.

Varsågoda för informationen (och mer finns här>>!).

Men jag släpper er naturligtvis inte där för det finns ju en lösning på detta *trumvirvel*

-Det första man kan göra är att anamma 20-20-20-regeln. Var 20:nde minut ska man under 20 sekunder kika på 20 meters avstånd. Och då inte på en skärm. Låt det bli en vana lika självklar som tandborstningen (som alltid sker friktionsfritt, givetvis).

-Kolla era barns syn hyfsat regelbundet. Har jag gjort det innan? Nej. Har jag gjort det nu? Ja. Och det visade sig att Mira har dragit den genetiska nitlotten och ärvt såväl min som faderns astigmatism och en liten spirande översynthet.

Optikern förklarade dock att barn är fenor på att kompensera synfel och det behöver inte utgöra ett problem för barnen (Mira har exempelvis aldrig huvudvärk eller kisar när hon tittar på skärmar) men att det är bra att ha under uppsikt.

Undrar om Mira vill ha den här bilden på sitt studentplakat? 

Så, vi var lite förbryllade både Mira och jag när vi klev ut ur undersökningsrummet med ett recept och direkt styrde stegen mot glasögonhyllan med…

-…glasögon med blåljusfilter – Synsams nya kollektion Ai Eyewear Young! (TUTA!) Och, denna variant av glasögon kan man alltså ha utan styrka, enbart som ett skydd mot det skadliga, kortvågiga blåljuset. Eller, som nu i Miras fall, i kombination med synkorrigerande glas.

Och Mira hade exakt noll invändningar mot att använda glasögon och har nu hetsat om NÄR glasögonen kommer och nej, vi har inte beställt dem riktigt än, men vi ska. Och hon valde givetvis ett par som påminner om mina och pappa Johans – runda, guldfärgade och alldeles, alldeles underbara.

Och är det nu så att DU vill vara en lika bra förälder som JAG så kommer här ett sista strängt medskick – den 26 september har Synsam barndagar vilket innebär att du kan droppa in med ditt barn och göra syntest (eller boka här >>). Är din avkomma mellan 8 och 12 år är det 100% gratis, annars kostar det 199 kr. 

 

 

Dela på:

Kommentarer till “Känsliga barnögon och den genetiska nitlotten”

  1. Sofia skriver: 19 september, 2020

    Är det något jag missar? Varför inte bara köra blåljusfilter på mobilen och plattan? Finns inbyggt i de allra flesta numera och annars finns det appar. Själv har jag blåljusfiltret igång jämt på mina enheter. Billigare och enklare än glasögon.


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar